Wijziging ontslagvergoeding 1 juli 2026

Vanaf 1 juli 2026 hebben alleen nog kleine werkgevers (minder dan 25 werknemers) recht op compensatie van de transitievergoeding bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid. Grotere werkgevers draaien vanaf dan zelf op voor de transitievergoeding, blijkt ook uit de Rijksbegroting SZW op Prinsjesdag.

Voor 2024 en 2025 wordt nog wel een stijging verwacht van het aantal uitbetalingen, voornamelijk vanwege een stijging van het aantal langdurig zieke werknemers. De beperking van de compensatieregeling per 1 juli 2026 levert naar verwachting een jaarlijkse besparing op van 70%. De maatregel werd onlangs al aangekondigd in het regeerprogramma.

Compensatie transitievergoeding zijn in enkele situaties mogelijk.

Werkgevers kunnen in verschillende situaties compensatie aanvragen bij UWV voor een betaalde transitievergoeding, namelijk bij bedrijfsbeëindiging als gevolg van pensionering of overlijden van de werkgever en bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid van een werknemer. Deze vlieger gaat echter niet altijd op. En als een werknemer een IVA-uitkering krijgt toegekend én met een vaststellingsovereenkomst uit dienst treedt vóór hij twee jaar ziek is, heeft een werkgever geen recht op compensatie van de betaalde ontslagvergoeding. Met de bestaande compensatieregelingen wil het kabinet voorkomen dat het betalen van transitievergoedingen leidt tot een onevenredig zware financiële last voor werkgevers.

 

Bron: Rendement

Vragen? Laat u terug bellen

×