Loopbaanbegeleiding en loopbaan test

Loopbaanbegeleiding is een proces waarbij een professionele begeleider individuen helpt bij het verkennen en plannen van hun carrièreontwikkeling en loopbaantraject. Het doel van loopbaanbegeleiding is om mensen te ondersteunen bij het nemen van weloverwogen beslissingen over hun loopbaan, rekening houdend met hun persoonlijke interesses, vaardigheden, waarden, doelen en levensomstandigheden. Loopbaanbegeleiding omvat vaak het identificeren van loopbaandoelen, het ontwikkelen van een loopbaanplan, het verbeteren van carrièreadviesvaardigheden en het overwinnen van obstakels die de loopbaanontwikkeling kunnen belemmeren. Het proces kan zowel kortdurende als langdurige begeleiding omvatten, afhankelijk van de behoeften van de persoon.

Hoe ziet een loopbaanbegeleiding of loopbaan test eruit?

Loopbaantesten, ook wel bekend als beroepskeuzetests of carrièretests, zijn instrumenten of assessments die zijn ontworpen om individuen te helpen bij het identificeren van hun interesses, sterke punten, voorkeuren en geschiktheid voor bepaalde beroepen of carrièrepaden. Deze tests kunnen verschillende vormen aannemen, zoals vragenlijsten, online assessments of gestructureerde activiteiten, en ze worden vaak gebruikt als onderdeel van loopbaanbegeleiding.

Het hoofddoel van loopbaantesten is om mensen te voorzien van inzicht in welke beroepen of loopbaanrichtingen goed bij hun persoonlijkheid en voorkeuren passen. De resultaten van loopbaantesten kunnen dienen als waardevolle input bij het nemen van loopbaanbeslissingen en het begeleiden van loopbaanontwikkeling. Het is belangrijk op te merken dat loopbaantesten meestal slechts één component zijn van een uitgebreide loopbaanbegeleiding en dat ze het beste worden gebruikt in combinatie met andere vormen van begeleiding en zelfreflectie.

En nu de praktijk

Een loopbaanbegeleidingstraject heeft een doorlooptijd van gemiddeld 3 maanden en bestaat uit 6-7 coaching bijeenkomsten van 1,5 uur. Daarnaast kan een test worden ingezet ter ondersteuning van de coaching gesprekken zoals bijvoorbeeld een competentietest, beroepskeuzetest of functiegeschiktheidstest.

In het traject komen de volgende onderdelen aan de orde:

  •  Zelfanalyse: In kaart brengen van persoonlijke eigenschappen, sterktes en zwaktes, overtuigingen, competenties (wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik? )
  • Arbeidsmarktanalyse: verkennen van (kansen op) de arbeidsmarkt en het bepalen van een realistische zoekrichting
  • Actieplan: een concreet en realistisch ontwikkelings- en actieplan op zowel korte als lange termijn.

Wat levert het op?

Gedurende het traject ontdek je wat je drijfveren zijn en wat er voor jou toe doet. Je hebt inzicht in je talenten, kwaliteiten en ambities op heb gebied van werk. Ook weet je waar je energie van krijgt en wat juist energie kost. Je bepaalt samen met je loopbaanadviseur een nieuw, inspirerend en realistisch toekomstperspectief.

En hoe eventueel verder?

Mogelijk zijn er bij jouw huidige werkgever kansen om talenten, wensen en ambities in een aangepaste of nieuwe functie vorm te geven. Het kan zijn dat er na het volgen van een loopbaantraject behoefte is aan bemiddeling naar werk op de externe arbeidsmarkt.

De Overstap kan je hierin verder begeleiden door bijvoorbeeld een Naar Werk traject in te zetten. Deze begeleiding bestaat uit een sollicitatietraining op maat, loopbaan test en actieve bemiddeling naar werk.

Meer weten over loopbaancoaching? Neem vrijblijvend contact op of laat een berichtje achter.

"Wat was ik blij met de inzicht over mij zelf, dankzij loopbaanbegeleiding"

Maria

Neem contact met ons op

Veelgestelde vragen:

Wat is loopbaanbegeleiding?

Loopbaanbegeleiding  of loopbaancoaching betekent dat je je afvraagt wie je bent, wat je wilt en waarom je dat wilt. En wat eventueel andere mogelijkheden zijn. Bij loopbaanbegeleiding raadpleeg je een deskundige adviseur, die je helpt antwoorden te vinden op brandende (loopbaan-) vragen.

Aanleiding kan zijn bij gedwongen ontslag, verdwijnen van een functie, faillissement of simpelweg dat je niet op de juiste plek zit. Praat met de mensen in je omgeving over wat er aan de hand is op je werk voordat je op zoek gaat naar een loopbaanbegeleider.

De loopbaanadviseur kan gebruik maken van een persoonlijkheids- of interessetest Door op zoek te gaan naar antwoorden op het gebied van je werk krijg je inzicht wat je graag wilt en wat je al kan maar ook waar je nog eventueel aan moet werken.   Lees meer

Wat is loopbaancoaching?

Wat is  loopbaancoaching nu eigenlijk? Loopbaanbegeleiding of coaching verschilt weinig van elkaar.

In beide gevallen gaat om het vinden van antwoorden op jouw vragen. De begeleider of coach helpt je daarbij.

De taak van een loopbaancoach is het helpen van mensen die meer succes willen behalen met hun loopbaan.

Bel me terug
×

×