Wat valt ons op aan de arbeidsmarkt, wat zijn de verschuivingen en welke rol speelt corona?
Er heeft tijdens de eerste lockdown (maart 2020) een enorme daling plaats gevonden in de economische ontwikkeling. Dit gaat nu weer stukken beter. Nederland is ten opzichte van de andere EU-landen minder hard geraakt door de corona.
De werkloosheid is sinds 2021 weer gaan dalen. Deze staat nu op 3,6%. Dit is iets hoger dan half jaar geleden omdat het CBS een nieuwe meetmethode heeft en de vragen daarop zijn aangepast.
Er is momenteel een grote krapte in de arbeidsmarkt. De vraag naar personeel is zeer groot, terwijl de groep werkzoekenden steeds meer afneemt. In de zomer van 2020 was er een dieptepunt in de daling van vacatures. Dit komt vooral door de lockdown en de maatregelingen van destijds. Hij was toen gemeten op -38%. Daarna is deze alleen maar, op een paar dalingen na gaan stijgen en zit de vacatures nu op 43,8%. Je ziet dat werkgevers inspelen op de maatregelingen.
Het gat tussen de vraag naar personeel en de werkzoekende blijft groot, er is nog steeds sprake van een mismatch. Begin dit jaar zag je een hele kleine stijging bij de werkzoekenden, er is dus een lichte hoop voor dit jaar wat betreft de krapte in de arbeidsmarkt.
Index concurrentie Recruiters: januari 2019, 100 werkzoekende per 1 vacature. En nu januari 2022, 37 werkzoekende per 1 vacature.
Ervaring van medewerkers telt tegenwoordig steeds minder.
Gestegen met: Geen ervaring: 38%, Bijscholing: 46%, Zijinstromers: 39%.
Bij een krapte op de arbeidsmarkt zie je stijging van het salaris en daling van de ‘clicks’ op de vacatures. Uit onderzoek is verder gebleken dat 35% in Nederland vaker op een sollicitatie klikt als de salarissen zijn vermeld. In België is dit zelfs 52%.
Dit kan helpen bij de matching omdat de sollicitant zelf sneller kan bepalen of dit ben hem of haar past. Dit scheelt over en weer tijd en moeite.
Thuiswerken is ontzettend gestegen sinds lockdown. In maart 2020 zie je een enorme stijging. Daarna is het eigenlijk alleen nog maar meer gestegen. Vacatures voor thuiswerken is met 6% gestegen.
Indeed organiseert National Hiring day voor bedrijven. Dit is 28-21 maart.
Hier vragen ze bedrijven mee te laten doen aan online sollicitatietrainingen. Het werkt volgens hun erg effectief en er zijn inmiddels bij de 9 bedrijven die eraan mee doen al 421 sollicitatiegesprekken ingepland. Ze geven aan sneller aan het werk te gaan en de werkzoekenden te triggeren om de stap te nemen. Dus in plaats van eerst CV en motivatie te sturen, direct een sollicitatiegesprek. En dan ook online.
Maud