Wat is een burn-out?

Burn-out is een vorm van overspannenheid waarbij je je uitgeput voelt. Je bent zo moe dat je op je werk of thuis niet goed meer functioneert. Je kunt daardoor zelfs allerlei fysieke en psychische klachten hebben. Vaak heb je er al langer last van.

 

Oorzaken burn-out

Een beetje stress door een spannende gebeurtenis of uitdagende klus is gezond, het houdt je scherp en alert. Als je daarna maar weer voldoende kunt ontspannen Als de eisen die aan je gesteld worden te groot zijn voor jouw draagkracht, ontstaan er problemen. Langdurige stress waar je niet mee kunt omgaan, kan zo tot overspannenheid leiden. Ben je langer dan zes maanden overspannen en staat vermoeidheid en uitputting voorop? Dan spreken we van een burn-out.
Stress kan met je werk te maken hebben, maar ook met financiële problemen, veel verplichtingen hebben, een ernstig zieke in je omgeving waarvoor je zorgt, de zware combinatie van werk, gezin en/of een studie. Een ingrijpende gebeurtenis zoals een scheiding, ontslag of verlies van een geliefde kan heel stressvol zijn. Zeker als er van alles tegelijk op je afkomt en je ’s nachts ligt te piekeren zonder een oplossing te vinden, ligt overspannenheid op de loer.

 

Signalen

Of je een burn-out krijgt, hangt ook af van de manier waarop je met stress omgaat. Mensen met bepaalde persoonlijkheidskenmerken krijgen vaker een burn-out, zoals mensen die moeite hebben met ‘nee’ zeggen, om hulp vragen en hun gevoelens uiten. Perfectionisten en harde werkers die ambitieus zijn en heel betrokken bij hun werk, zullen eerder een burn-out oplopen. Daarnaast komt burn-out vaker voor in bepaalde beroepsgroepen, zoals in het onderwijs.
Wat kunnen symptomen van een burn-out zijn, bijvoorbeeld; piekeren, slecht slapen, prikkelbaar zijn, een gejaagd gevoel, makkelijk huilen, moeite hebben met drukte om je heen, een gespannen gevoel, nergens zin in hebben, concentratieproblemen. Maar ook geheugenproblemen, lichamelijk en geestelijk moe zijn, hoofdpijn, nekklachten, schuldgevoelens, angstig zijn, weinig zin in sociale contacten, enz enz.

 

Huisarts

Het advies is wacht niet te lang, maar ga tijdig naar je huisarts.
Je huisarts kan je verder begeleiden. Deze kan je ook doorverwijzen naar een psycholoog die je bijvoorbeeld leert hoe je met beter met stress, perfectionisme of negatieve gedachten kunt omgaan. Bovendien krijg je als je bent uitgevallen op je werk een oproep van de bedrijfsarts.

Hoe je hier ook tegenaan kijkt maakt niet zoveel uit, veel belangrijker is te erkennen dat “burn-out” bestaat en zodra je de signalen bij je zelf of een ander merkt, hier wat aan te doen en er niet voor wegloopt. Soms kan inzicht over het functioneren in de huidige functie een medewerker al helpen of deze wel op de goede plek zit. Soms kan coaching op de werkplek al heel veel bijdragen aan de oplossing.

Mocht u vragen hebben, bel gerust voor vrijblijvende informatie of een gesprek.

 

Vragen? Laat u terug bellen

×