In 2025 worden er belangrijke veranderingen doorgevoerd in de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). Deze wijzigingen zijn bedoeld om het stelsel eenvoudiger en toekomstbestendiger te maken. Maar wat betekenen deze veranderingen voor mensen die een WIA-uitkering ontvangen of in de toekomst mogelijk een aanvraag willen doen? We hebben de belangrijkste MOGELIJKE aanpassingen op een rij gezet.
Afschaffing van de IVA-uitkering
Op dit moment kunnen volledig en duurzaam arbeidsongeschikten aanspraak maken op een Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten (IVA). Er wordt echter overwogen om deze regeling te schrappen. Dit betekent dat het voor mensen met een volledige en duurzame arbeidsongeschiktheid mogelijk lastiger wordt om een uitkering te ontvangen die zekerheid biedt.
Verdwijnen van de WGA-vervolguitkering
De WGA-vervolguitkering is bedoeld voor mensen die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn en minder dan 50% van hun resterende verdiencapaciteit benutten. Deze regeling wordt mogelijk afgeschaft, wat voorkomt dat er plotselinge inkomensdalingen ontstaan bij gedeeltelijk arbeidsgeschikten. Dit kan echter ook gevolgen hebben voor mensen die moeite hebben om passend werk te vinden.
Vereenvoudiging van het uitkeringsstelsel
Momenteel kent de WIA vier verschillende regelingen, wat het voor werknemers en werkgevers soms ingewikkeld maakt om de juiste rechten en plichten te begrijpen. De overheid overweegt om het aantal uitkeringsregimes terug te brengen naar twee, waardoor het systeem overzichtelijker moet worden.
Lagere drempel voor toegang tot de WIA
Op dit moment kunnen werknemers pas aanspraak maken op een WIA-uitkering als zij minimaal 35% arbeidsongeschikt zijn. Er wordt onderzocht of deze grens verlaagd kan worden naar 25% of zelfs 15%, waardoor meer mensen in aanmerking komen voor een uitkering en extra ondersteuning bij re-integratie.
Hogere uitkeringen door stijging van het minimumloon
Per 1 januari 2025 stijgt het wettelijk minimumloon naar €14,06 per uur (bij een 36-urige werkweek). Dit heeft ook gevolgen voor uitkeringen zoals de WIA, die gekoppeld zijn aan het minimumloon. Hierdoor gaan uitkeringsgerechtigden er financieel iets op vooruit.
Eenvoudiger arbeidsongeschiktheidsstelsel
Het kabinet werkt aan een vereenvoudigd arbeidsongeschiktheidsstelsel waarin vertrouwen en bestaanszekerheid centraal staan. Dit is gebaseerd op aanbevelingen van de OCTAS-commissie en moet ervoor zorgen dat het systeem beter aansluit bij de behoeften van mensen die ondersteuning nodig hebben.
Conclusie
De veranderingen in de WIA kunnen invloed hebben op uw uitkering en re-integratiemogelijkheden. Bent u momenteel arbeidsongeschikt of verwacht u in de toekomst een WIA-aanvraag te doen? Dan is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.
Bronnen:
- HR Community – Artikel over de grote veranderingen in het arbeidsongeschiktheidsstelsel in 2025: “Grote veranderingen in het arbeidsongeschiktheidsstelsel: wat betekent dit voor jou?”
- Rijksoverheid – Nieuwsbericht over de stijging van het minimumloon per 1 januari 2025: “Wat verandert er in 2025 (SZW)?”
- PW Net – Artikel over de plannen van het kabinet voor een eenvoudiger WIA-stelsel: “Verzuim in 2025: WIA-stelsel eenvoudiger en verdwijnen 60-plusregeling”