Re-integratie na burn-out: hoe werkt dat?

Burn-outs, ze komen steeds vaker voor. 1 op de 20 werknemers zit thuis met een burn-out. Daarmee is de burn-out een van de grootste ziekmakende factoren. Ook genezing van burn-outs kosten over het algemeen meer tijd dan de meeste andere ziektes. Burn-out kan enkele maanden duren om te genezen.

Wanneer iemand een burn-out heeft gehad, loopt hij of zij ook meer risico om een nieuwe burn-out te ontwikkelen. Maar hoe komt het dat sommigen kwetsbaarder zijn voor burn-out dan anderen? En als je een burn-out hebt of hebt gehad, hoe ga je er dan mee om? In dit artikel beschrijven we wat je kunt doen om burn-out te voorkomen, hoe je vervolgend kunt re-integreren, en wat terugvalpreventie is.

Burn-out ontstaat in de meeste gevallen door een combinatie van werkdruk en druk die iemand zichzelf oplegt.

Waarom sommige mensen gemakkelijker een burn-out ontwikkelen dan anderen, komt door het soort werkdruk dat ze ervaren en de druk die ze zichzelf opleggen. We zien dat mensen die in de gezondheidszorg werken een verhoogde kans hebben om een burn-out te krijgen. In deze sector is het namelijk zo dat veel mensen meer dan 8 uur aan een stuk werken, en dat één persoon het werk van meerdere mensen doet. Een ander voorbeeld is te vinden bij perfectionisten. Je zult zien dat zij een grotere kans hebben om een burn-out te ontwikkelen dan mensen die hun werk makkelijker los kunnen laten.

Wanneer je na een burn-out weer aan het werk gaat, kan dit een grote stap zijn. Je wilt meteen weer verder waar je gebleven was. Vaak is onze taak bij burn-outs moeilijk, omdat je geen behandeling hebt of hebt gehad, wat betekent dat hun gewoonten die de burn-out veroorzaakten nog steeds dezelfde zijn, wat betekent dat ze een volgende burn-out kunnen veroorzaken. Daarom is het belangrijk om te werken aan terugvalpreventie of om je burn-out te behandelen.

Een succesvolle terugkeer met re-integratie na burn-out.

De duur van een burn-out zal per individu verschillen. Gemiddeld zullen mensen met burn-out na 55 tot 100 dagen langzaam de draad weer oppakken.

Een aantal tips: voeding en rust zijn essentieel. Dit houdt in dat je je lichaam op de juiste manier verzorgt door rust te nemen, te kiezen voor eten dat het herstel van je lichaam bevordert, voorzichtig te bewegen en genoeg frisse lucht binnen te krijgen. Maar vergeet ook niet om naar je hart te luisteren door dingen te doen die je het gevoel geven dat je jezelf bent, zoals naar muziek luisteren, je partner omhelzen, lachen met een vriend, mediteren of de zon op je gezicht voelen.

Het komt neer op het volgende: de verantwoordelijkheid nemen om ervoor te zorgen dat je je goed voelt bij alle druk en prioriteiten in je leven. Het maakt niet uit wat of hoe je het doet – waar het om gaat is dat je van je eigen lichaam een prioriteit maakt.

Re-integratie moet zeer goed aangepakt worden, omdat anders het risico op langdurige arbeidsongeschiktheid zeer groot is. Ervan uitgaande dat er geen andere psychische of psychiatrische problemen ten grondslag liggen en dat adequate behandeling parallel aan de re-integratie plaatsvindt, hoeft re-integratie niet lang te duren. In principe – als de re-integratie goed wordt aangepakt – kan de werknemer na drie maanden weer 100% arbeidsgeschikt zijn.

Als burn-out wordt veroorzaakt door een ander psychisch of psychiatrisch probleem, kan re-integreren nog wel plaatsvinden, maar kan het langer duren dan drie maanden. Parallel aan de re-integratie zal immers een adequate behandeling van de andere psychische of psychiatrische problematiek moeten plaatsvinden.

Helaas leert de praktijk dat re-integratie vaak niet goed wordt opgepakt, waardoor veel werknemers – ondanks adequate behandeling vanuit het behandelcircuit – een jaar of langer arbeidsongeschikt zijn als gevolg van een burn-out. Dit is bijzonder vervelend.

In de eerste plaats voor de werknemer, omdat deze vaak onnodig lang thuis zit en het risico loopt geconfronteerd te worden met de ontslagwens. De lange periode van re-integratie geeft de werkgever en leidinggevende vaak het gevoel dat een definitieve terugkeer geen optie is.

Neem, om dit te voorkomen, gerust contact met ons op.

Vragen? Laat u terug bellen

Recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

×