Vind je je huidige werk niet meer boeiend, wil je even stilstaan bij je carrière, of loop je tegen problemen aan in je loopbaan? Denk daarbij aan gedwongen ontslagen, verdwijnen van een functie, faillissement of simpelweg dat je voor je gevoel niet op de juiste plek zit. Dan is het tijd om je te gaan richten op ander werk. Het is belangrijk om zoveel mogelijk plezier uit je loopbaan te halen.
Herken jij je hier in:
- Ik voel me overspannen of futloos door mijn werk.
- Ik wil meer plezier en voldoening in mijn werk.
- Ik wil een beter evenwicht tussen mijn beroeps- en privéleven.
- Ik wil weten welk werk écht bij mij past.
- Ik wil de balans opmaken van mijn loopbaan en kijken of ik goed bezig ben.
- Ik wil uitzoeken welke loopbaankeuzes ik heb en welke de beste zijn voor mijn situatie.
- Ik wil ontdekken hoe ik mijn talenten volop kan (laten) inzetten.
- Ik heb het gevoel dat er meer in mij zit dan dat ik kan tonen op het werk.
- Ik ben op een kruispunt gekomen in mijn loopbaan en weet niet welke richting ik moet kiezen.
- Ik zit met twijfels en vragen over mijn werk.
Wie weet kan loopbaanbegeleiding je verder helpen!
Wat is loopbaanbegeleiding?
Loopbaanbegeleiding of coaching is in eerste instantie het achterhalen van wie je bent, wat je graag zou willen en waarom dat is. En dát gericht op je loopbaan. Vanuit die uitkomst wordt er met loopbaanbegeleiding gewerkt aan het verwezenlijken van jouw wens. Zo richt loopbaanbegeleiding zich bijvoorbeeld op (her)oriëntatie op werk, functie, of studie.
Loopbaanbegeleiding helpt jou om inzicht en helderheid te krijgen in het behalen van bepaalde wensen en doelen. Deze doelen zullen behaald worden door middel van gesprekken, oefeningen en verschillende coachtechnieken. Daarnaast kan een test worden ingezet ter ondersteuning van de coaching gesprekken, zoals bijvoorbeeld een competentietest, beroepskeuzetest of functiegeschiktheidstest.
Voor wie
Loopbaanbegeleiding is voor iedereen die het gevoel heeft de controle over zijn/haar eigen loopbaan volledig kwijt te zijn, maar ook voor hen die een zetje in de juiste richting nodig hebben om van een leuke baan naar een fantastische baan te gaan!
De Overstap reikt oplossingen voor iedereen aan, ongeacht je leeftijd of opleidingsniveau. Het is namelijk nooit te laat om van baan te wisselen waarin je jouw passie en ambitie kunt waarmaken.
Bovendien is het ook niet altijd nodig om een volledig nieuwe start te maken, soms kan je al een enorm verschil bereiken door enkele weloverwogen aanpassingen door te voeren.
Loopbaanbegeleiding zorgt ervoor dat jij weet wat je wilt en weet hoe jij dit kunt realiseren!
Werkgever
Je werkgever kan ook voor jou loopbaanbegeleiding aanvragen. Je werkgever krijgt niks te horen over de inhoud van jouw loopbaantraject. Het loopbaantraject is namelijk een proces tussen jou en de loopbaanbegeleider. Onze loopbaanbegeleiders hebben daarnaast een geheimhoudingsplicht en houden zich hier ook aan.
Wanneer het wenselijk is van jouw kant uit kan er een overleg samen met je werkgever gepland worden.
Het traject
Ieder traject met een loopbaanbegeleider wordt op maat gemaakt. Samen met jouw loopbaanbegeleider wordt jouw traject samengesteld aan de hand van jouw vragen en behoeften. Een loopbaantraject heeft een doorlooptijd van gemiddeld 3 maanden en bestaat uit 6-7 coaching bijeenkomsten van 1,5 uur.
In het traject komen de volgende onderdelen aan de orde:
- Zelfanalyse: In kaart brengen van persoonlijke eigenschappen, sterktes en zwaktes, overtuigingen, competenties (wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik? )
- Arbeidsmarktanalyse: verkennen van (kansen op) de arbeidsmarkt en het bepalen van een realistische zoekrichting
- Actieplan: een concreet en realistisch ontwikkelings- en actieplan op zowel korte als lange termijn.
De start
Zodra je hebt besloten om deel te nemen aan het loopbaantraject bij De Overstap zullen wij in overleg met jou een intakegesprek plannen. Tijdens dit gesprek willen we in kaart brengen:
✓ wie je bent,
✓ wat je graag wilt bereiken,
✓ welke belemmeringen eventueel een rol kunnen spelen,
✓ welke talenten je hebt,
✓ wat het einddoel van het traject moet worden,
✓ wanneer het loopbaantraject voor je geslaagd is.
Na het intakegesprek gaat de loopbaanbegeleider van De Overstap aansluitend een plan van aanpak opstellen waarin we beschrijven hoe jouw traject het beste aansluit bij je wensen en eisen, hoe we één en ander gaan aanpakken en wanneer we verwachten het doel te bereiken.
Aan het eind van het gesprek stem je met de loopbaanbegeleider af of het klikt. Als dit zo is, kun je beginnen aan het traject met jouw loopbaanbegeleider.
Het traject met jouw loopbaanbegeleider
Elke 2 weken heb je een coachsessie met jouw loopbaanbegeleider. Tijdens deze sessies werk je aan jouw doelstellingen door middel van gesprekken, reflectie-oefeningen en opdrachten. Je zal constant reflecteren op jouw eigen doel: ben je op de goede weg?
Na elke sessie ga je thuis met oefeningen en opdrachten aan de slag. De uitkomst van deze oefeningen en opdrachten worden besproken tijdens de coachsessies. Het slagen van een traject met jouw loopbaanbegeleider gaat samen met jouw eigen motivatie en inzet.
Wat leer je
Gedurende het traject ontdek je wat je drijfveren zijn en wat er voor jou toe doet. Je hebt inzicht in je talenten, kwaliteiten en ambities op het gebied van werk. Ook weet je waar je energie van krijgt en wat juist energie kost.
Je bepaalt samen met je loopbaanbegeleider een nieuw, inspirerend en realistisch toekomstperspectief. Dit kan zijn bij je huidige werkgever, of je gaat opzoek naar een andere werkgever. Het kan zijn in een zelfde functie of in een andere functie.
Eindevaluatie
In het laatste gesprek reflecteer je samen met je loopbaanbegeleider op het traject en het proces. Zijn jouw doelen behaald? Hoe ver ben je en wat wil je nog aan pakken in de toekomst? Het is ook mogelijk om nog een gesprek in te plannen na een bepaalde tijd, om te bespreken hoe het gaat.
Lees meer over loopbaanbegeleiding
Nieuwe baan
Het kan zijn dat er na het volgen van een loopbaantraject behoefte is aan bemiddeling naar werk op de externe arbeidsmarkt.
De Overstap kan je hierin verder begeleiden door bijvoorbeeld een Naar Werk traject in te zetten. Deze begeleiding bestaat uit een sollicitatietraining op maat, loopbaantest en actieve bemiddeling naar werk.
De kosten
Wanneer je door jouw werkgever bent aangemeld lopen de kosten via je werkgever en heb je hier niets mee van doen. Daarnaast zijn er meerdere subsidie regelingen (SLIM-regeling, NL leert door) waarbij je een groot deel of zelfs volledig de kosten vergoedt kan krijgen. Hier zitten vaak wel voorwaarden aan verbonden.
De Overstap kan je helpen bij het aanvragen van deze subsidies. Wij zijn op de hoogte van alle voorwaarden en mogelijkheden om in aanmerking voor een subsidie te komen.
Vaak zijn ze wel beperkt of tijdelijk geldig.
Neem contact met ons op om te informeren naar de mogelijkheden en de kosten voor jouw situatie.
“Wat ben ik blij met het inzicht dat ik heb gekregen in mijzelf. Mijn talenten zijn weer aan het licht gekomen en deze zet ik nu in om met plezier aan het werk te gaan. Werken voelt nu meer als een passie dan een als een plicht”
Waarom loopbaanbegeleiding bij De Overstap?
De Overstap beschikt over een zeer ervaren team van loopbaanadviseurs en jobcoaches elk met specifieke expertises. Ze beschikken over minimaal een passende HBO opleiding en zijn gecertificeerd of beschikken over specialisaties op het gebied van HRM, Testen en persoonlijke ontwikkeling, Mediation, Organisatieadvisering.
Daarnaast weten zij als geen ander alles op het gebied van arbeidsmarktontwikkeling, participatie en zelfredzaamheid. Door middel van interne en externe trainingen, scholing en opleiding zorgen zij voor deskundigheidsbevordering.
Heb je nog vragen over loopbaanbgeleiding? Lees hier de veel gestelde vragen.
Ja, ik ben geïnteresseerd in loopbaanbegeleiding en ik wil graag een vrijblijvend gesprek om de mogelijkheden en subsidies voor mij te bespreken: