Hoe herken je FOMO?
Bij FOMO ben je bang om iets te missen en daarom wil je steeds overal bij zijn, ook al heb je eigenlijk geen zin. Je hebt misschien last van FOMO als je deze gevoelens herkent:
- Je het idee hebt dat je iets mist als je niet bij een activiteit bent waar veel anderen (vrienden, familie, collega’s) wel bij zijn.
- Je voelt je onrustig als je een avondje niets gepland hebt.
- Je hebt het idee dat iedereen altijd leuke dingen aan het doen is waar jij niet bij bent.
- Je voelt de druk om naar werk te gaan als je collega’s ook gaan.
- Je hebt het idee dat je het maximale uit elk moment van de dag moet halen.
Hoe ontstaat FOMO?
FOMO ontstaat als je sociale druk ervaart om van alles te moeten ondernemen. Dit gevoel komt vaak voort uit externe prikkels: Denk aan sociale media, waarop je ziet dat iedereen weer op het terras zit. Omdat je bang bent van alles te missen, zorg je ervoor dat je overal bij bent, terwijl je daar eigenlijk niet eens echt zin in hebt.
Wat doe je tegen FOMO?
- Bedenk dat je niets moet
FOMO heeft alles te maken met streng zijn voor jezelf. Waarom moet je de hele tijd iets van jezelf? Probeer dit los te laten. Het gevoel van ‘moeten’ is een denkfout. Je moet namelijk helemaal niets.
- Reageer niet vanuit angst
Als je het idee hebt dat anderen dingen aan het doen zijn die jij ook ‘moet’ doen, reageer je vanuit angst, en niet vanuit het gevoel dat je iets echt wilt doen. Je wilt ergens alleen maar bij zijn omdat je bang bent om iets te missen. Door te denken vanuit je angst, leg je jezelf misschien verplichtingen op waar je geen goed gevoel van krijgt. Probeer dit los te laten.
- Ga iets doen waar je wél energie van krijgt
Maak gebruik van de nieuwe situatie door te onderzoeken wat je vanaf nu écht wilt. Ga eens bij jezelf na welke activiteiten jou energie geven en welke activiteiten jou energie kosten. Probeer deze activiteiten te balanceren. Probeer activiteiten waar je energie van krijgt vaker te doen en laat activiteiten die je energie kosten zoveel mogelijk achterwege.
- Plan ook rustmomenten in
Vergeet daarnaast niet om ook rustmomenten in je week te plannen. Het komt voort uit de gedachte dat je alles uit de dag moet halen wat je eruit kan halen. FOMO kan het dus extra lastig maken om voldoende rust te nemen.
Plan rustmomenten van tevoren in en op die momenten ook echt ongestoord tijd voor jezelf te nemen. Maak de kans op verleiding minimaal door je telefoon uit te zetten en naar een rustige omgeving te gaan. Even tot jezelf komen is geen overbodige luxe.
- Durf af te zeggen
Merk je dat je agenda overvol is, maar vind je het lastig om af te zeggen vanwege FOMO? Begin dan met kleine stappen: zeg één afspraak af waar je eigenlijk niet veel zin had.
Bron: Rodekruis.nl