Eindelijk; ondersteuning op maat bij een arbeidsbeperking

Meer werken moet ook lonen bij een arbeidsbeperking

Het kabinet neemt maatregelen om ervoor te zorgen dat mensen met een arbeidsbeperking beter vanuit een uitkering aan het werk komen. Staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken stelt voor dat mensen gemakkelijker weer terug kunnen komen in de uitkering als het werk niet lukt. En ze neemt maatregelen voor meer persoonlijke begeleiding gericht op werk, zorg en wonen.

Voor mensen die afhankelijk zijn van een uitkering zijn er verschillende – financiële – drempels om aan het werk te gaan. Onder het motto: “meer werk, loont” is het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in gesprek gegaan met werkgevers, gemeenten, zorgaanbieders en mensen met een arbeidsbeperking. Onderwerp van gesprek: wat te doen om de drempels weg te halen voor mensen met een arbeidsbeperking om aan het werk te gaan? De staatssecretaris zal in 2019 een wetsvoorstel indienen met uitgewerkte maatregelen om de weg naar werk te bevorderen.

 

Participatiewet

Dat staat in een brief aan de Tweede Kamer van staatssecretaris Van Ark. Ze wil ervoor zorgen dat mensen gemakkelijker vanuit een uitkering aan het werk kunnen. En als het toch niet lukt om te werken, dan moeten mensen ook weer terug in de uitkering kunnen komen. Met gemeenten en koepel Divosa gaat Van Ark op zoek naar hoe terugval op de Participatiewet na werk gemakkelijker is. Ze schreef al eerder een brief.

ondersteuning

Terugvorderingen

Verder moet er een rekentool worden ontwikkeld waarmee mensen zelf meer inzicht krijgen in wat het voor hen financieel betekent als ze vanuit een uitkering gaan werken. De verrekeningen tussen uitkering, inkomsten en toeslagen leiden vaak tot terugvorderingen – zelfs na jaren nog – die het werken financieel niet aantrekkelijk maken. Of die ertoe leiden dat mensen veel geld terug moeten betalen aan de overheid.

 

Dagbesteding

Voor mensen met een arbeidsbeperking is een passende arbeidsplek noodzaak. Op dit moment is de stap van dagbesteding naar betaald – en beschut – werk lang niet altijd mogelijk. Mensen weten niet of ze op hun uitkering en op hun indicatie voor de dagbesteding kunnen terugvallen als het mis gaat met werken. Zorgaanbieders hebben vaak geen financiële prikkel om te investeren in de ontwikkeling van mensen gericht op doorstroom naar betaald werk. En er moeten sowieso meer beschutte werkplekken bij reguliere werkgevers worden gerealiseerd. Dat alles wil de staatssecretaris in 2019 realiseren.

 

Begeleiding

Tot slot moet er meer continuïteit komen in de begeleiding van mensen met een arbeidsbeperking. Er wordt, zo stelt de staatssecretaris in haar Kamerbrief, ‘door professionals in de keten onvoldoende samengewerkt’. De maatregelen van Van Ark: ‘Een werkgroep met betrokken partijen in het veld, de ministeries en de mensen zelf om te werken aan continuïteit in de begeleiding over leeftijdsgrenzen en levensdomeinen heen. Verder komt er een praktische handleiding met inspirerende voorbeelden om mensen duurzaam te begeleiden.’

 

Wetswijziging

Staatssecretaris Van Ark wil via een wetswijziging de mogelijkheid in de Participatiewet invoeren voor werkzoekenden en werkgevers om bij de gemeente een aanvraag in te dienen voor ondersteuning op maat, die past bij de mogelijkheden en beperkingen van de betrokkene. ‘Dit versterkt de zorgplicht van gemeenten en de eigen regie van mensen die onder de reikwijdte van de Participatiewet vallen en van werkgevers.’

 

Bron: Zorgwelzijn.nl

Noot:
De Overstap pleit al langer voor een integrale aanpak waarbij, voor zowel werkgevers als (arbeidsbeperkte) werknemers, de optimale balans naar het maximaal mee doen aan de maatschappij tegen een acceptabele (maatschappelijke) prijs centraal staat. Dat vraagt aanpassing van bestaande (sociale)regelgeving en meer duurzaam kunnen denken van de overheid over de inzet van professionals.

Vragen? Laat u terug bellen

×